Тел. +359/896 915 606; +359/876 58 70 48

Органичен био памук Какво е органичен/био памук?

Органичен памук е памук, произведен съгласно международните регулационни стандарти на ЕС 834/2007г, USA Национална органична програма (NOP), Индийска национална програма за органична продукция (NPOP), Японски агрокултурни станадарти (JAS).

Органичният памук е отглеждан с материали и методи, които имат много ниско въздействие върху околната среда.Принципът на органичното е да се работи с природата,а не срещу нея. Памукът расте без пестициди и пр. и е изпреден без химикали. Памучните насаждения са опрашени по естествен път, а почистването на насажденията е ръчно или със селскостопанска техника. За контролиране щетите по реколтата се използват хранещи се с вредители насекоми. Сертифициращи организации от трети страни следят за използването на методи и материали, разрешени в биологичното производство. Производители на органичен памук вземат етикет ‘’органичен”, използвайки почва, която е била свободна от синтетични пестициди в продължение най-малко на три последователни години.В органичното земеделие ГМО са забранени.

В действителност конвенционалният(неорганичният) памук е отслабен от химикалите, използвани при отглеждането му, обработката и багренето. Влакното се счупва надолу и създава по-слаба структура на плата, която се износва по-бързо при употреба и изпиране. Органичният памук е по-мек, с по-дебела структура и по-устойчив при носене и пране.Начините на отглеждане на органичен био памук

Памукът и начините на отглеждане.

Памукът като агрокултура е най-отглежданата суровина за текстилната промишленост. Оценките възлизат на около 25 млн. тона годишен добив. В света се засяват около 350 млн. декара памук, от които 150млн в Азия. Най-големи производители са Индия, САЩ, Бразилия, Египет, Китай и бившите съветски републики в Средна Азия.В Индия 88% от памучните насаждения са ГМО, което я прави страната с най-големи площи, засяти с ГМО култури. За отглеждането на конвенционален/неорганичен памук се използват повече инсектициди, отколкото за всяка друга култура. Това води до сериозни проблеми с плодородието на почвата и намаляване на биоразнообразието в нея.

В конвенционалното/неорганичното земеделие се използват толкова много торове,пестициди,хербициди,инсектициди и др.,че самата почва е напълно лишена от всякаква жива материя. В следствие на този факт, естествената  структура на почвата е разрушена и не задържа добре вода. Какво се случва? Памукът не може да расте по естествен път, така че трябва да се използват синтетични торове и огромно количество вода. Плюс това всяка следваща година вредителите по посевите стават все по-устойчиви и трябва да се използват все нови и още по-силни препарати. Това е един цикъл, който не свършва и изчерпва земята.


Отглеждане на органичен био памук - начини

С органичното/био земеделие нещата са различни.

Земята се обработва с грижа и отговорност, така че да се поддържа живота в нея. Не се добавят химически вещевста и не се използват синтетични торове. Плодородните почви раждат здрави култури, които са още по-здравословни за самите тях. И когато излишната вода през процеса на отглеждане, в крайна сметка се върне в близките реки и езера, не е изпълнена с вещества, които биха навредили на хората и природата.
Това е един цикъл, който подхранва и подържа земята здрава.

Земята, която всички ние споделяме.Ползите за хората от използването на органичен памук Ползите за хората

В конвенционалното( неорганичното) земеделие много от химикалите са силно токсични и убиват растения и животни. Всяка година хиляди хора от развиващите се страни страдат от отравяния със селскостопански пестициди, които водят до хронични заболявания , репродуктивни проблеми и дори фатални последици в някй случаи. Попаднали веднъж в почвата,чрез естесвения кръговрат на веществата, отровите рано или късно намират път в нашата хранителна верига.

При органичният памук нещата са различни. Земеделските производители не са изложени на вредни химикали, така че не са изправени пред рисковете, свързани със здравето. Освен това използват устойчиви земеделски практики, което означава че могат да разчитат на своите култури година след година. Почвата не се напоява и обработва със замърсена с химикали вода, което значи че не стига до нашата хранителна верига. От този процес всеки печели.

Ползите за хората от органичния памук Органичните продукти спомагат за изграждането на здрава почва чрез редуване на културите. Почвата по-ефективно задържа водата, поради увеличената органична материя в нея, която пък по ефективно улавя въглерода.

В органичното производство ГМО за забранени.

Органичният памук не е обработван с формалдехид, който е идентифициран като причиняващ рак агент. Органичният памук е малко вероятно да предизвика алергии.

Третираните с химически вещества дрехи, памперси и спално бельо блокират естественият баланс на кожата, защото задържат топлина и възпрепятстват дишането й.Бебешката кожа е 5 пъти по тънка от тази на възрастен човек.

Органичният памук е чист, натурален и е по-пропусклив (дишащ) за нежната, чувствителна бебешка кожа. Отгледан и обработен без токсични химически вещества, той не съдържа синтетични отрови, които могат да бъдат абсорбирани от кръвният поток при контакт с кожата.

Органичният памук означава здраве за хората и за околната среда.


НЕКА ЗАПАЗИМ ЗЕМЯТА ЧИСТА, ЗЕМЯТА КОЯТО ВСИЧКИ НИЕ СПОДЕЛЯМЕ!